Så är föreningarna knutna till AIK
Black army
Bildades 1981 på initiativ av tidigare kända klackmedlemmarna Jonas Almqvist, Gösta Mölleby, Jan Schenström och Roger Nilsson. Hette från början ”AIK – Black Army” men bytte 1987 namn till ”Black Army”. Är en av Sveriges största och tveklöst mest omskrivna supporterföreningar.
Under 80-talet skapade Black Army mängder av tidningsrubriker då man ofta misskötte sig och ställde till oreda i samband med bortamatcher.
Under den här perioden blev föreningen förknippad med huliganism – ett rykte man tvättade bort i slutet av 80- och början av 90-talet då den mer hårdföra falangen av medlemmarna bröt sig loss och skapade ”Firman Boys”.
I dag är Black Army en fredlig supportergrupp som inte förespråkar våld.
Smokinglirarna
En ”utbrytargrupp” från Black Army som bildades på AIK:s födelsedag, den 15 februari år 2000, då under namnet ”Allmänna Supporterklubben”.
Två år senare bytte man namn till ”Smokinglirarna”. Välkomnar alla sorters medlemmar och är heller inte begränsad till någon specifik läktarsektion.
Stöttar samtliga AIK-lag och är minst lika engagerade inom hockeyn som fotbollen. Kända för sina populära bussresor till lagets bortamatcher.
Har länge haft sin samlingsplats på puben Dick Turpin i närheten av gamla arenan Råsunda.
ASK
Allmänna supporterklubben grundades hösten 2014 som ännu en fristående supportergrupp. Har som mål att representera och inkludera alla AIK-supportrar och verka för att ta till vara på deras engagemang.
Jobbar på bred front med flera så kallade CSR-projekt (Corporate Social Responsibility) bland annat genom att besöka skolor och samordna träffar utanför fotbollsmatcherna. Har just nu fler medlemmar än Black Army.
AIK-Alliansen
En sammansättning av representanter från Black Army, Smokinglirarna,
Ultras Nord och Sol Invictus, samt AIK-Tifo. Representerar supporterklubbarna i större strategiska frågor såsom arenafrågan och liknande.
Black ladies
Bildades vintern 2013. Välkomnar – trots att namnet kanske antyder annat – både kvinnor och män som medlemmar. Stöttar alla AIK-lag men fokuserar extra mycket på damlagen, främst damfotbollen och damhockeyn.
ULTRAS NORD
Bildades hösten 2002 som en fristående och opolitisk supportergrupp. När AIK spelade sina matcher på Råsunda höll ”UN” till i mitten av Norra stå. Numera samlas man på den ena sidan av klacksektionen.
”UN” anser att pyroteknik är en viktig del av supporterkulturen och man vill att pyroteknik ska tillåtas under ordnade former.
En majoritet av medlemmarna är unga män i 18 till 25 års ålder och ”UN” ses ofta som en mer hårdför supportergrupp än exempelvis Black Army.
Ultras Nord arrangerar – likt de flesta andra supportergrupperingarna – bussresor till lagets bortamatcher.
Sol invictus
Bildades i december 2014 av 15 kamrater från Norra stå. Klackleder, kommer på, bevarar och sprider ramsor och lägger även ett stort fokus på att måla och ansvara för flaggor och banderoller. Jobbar tätt ihop med AIK-Tifo.
Ingår i Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) och engagerar sig i stora frågor gällande svensk supporterkultur. Anser – likt Ultras Nord – att pyroteknik ska finnas på läktarna, under kontrollerade former. Håller till i mitten av klacksektionen.
Firman boys
En gruppering som bröt sig ur Black Army i slutet av 80-talet och som har förknippats med våld och huliganism. Den ökända logotypen – fyra svarta siluettfigurer med basebollträn, mot en orange bakgrund – är hämtad från filmen ”A Clockwork Orange” och banderollen syns ofta på AIK:s matcher. Hävdar själva att man har makt och inflytande inom klubben.
AIK:s yngsta
Undergrupp till Firman Boys som består av yngre medlemmar.